Bir İnternet Girişimcisinden Blog Yazarlarına Notlar

Hangü gündü, hangi saatti, hangi kanaldı hatırlamıyorum ama girişimcilikle igili bir TV programında Yemek Sepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın’ı görünce ne anlatıyor diye izlemeye başladım.

 

İsmini vermek istemediğm bir kaç internet girişimcisinin ukala konuşmaları ve tavırları beni internet girişimcilerinden ciddi anlamda soğutmuştu. İnternet girişimciliğinin yanında Nevzat Aydın’ın Enpara.com’un reklamlarında oynadığını düşünürsek onun da diğerlerinden değişik olmadığını düşünüyordum. Ancak Nevzat Aydın program boyunca yaptığı samimi konuşmaları ve alçak gönüllü tavırlarıyla kendisine, dolayısıyla internet girişimcilerine olan ön yargımı kırdı.

 

Nevzat Aydın programda sadece başarılarından bahsetmedi elbette. Yemek Sepeti’nin Rusya versiyonun ne kadar başarısız olduğunu, bu başarısızlık karşısında yaptığı hamleleri, çıkardığı dersleri de anlattı. Rusya pazarındaki başarısızlığa rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nde Foodonclick.com’u kurması onun girişimci kişiliğinin açık bir göstergesi sanırım.

 

Blogunuz sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum. Belki boş vakitlrınızı değerlendirdiğiniz bir oyuncak, belki geniş kitlelere ulaşmanıza aracılıık yapacak bir platform. Kim blir belki de blogunuzu ciddi gelir getiren bir girişime dönüştürme gibi bir hayyaliniz var. Unutmayın Webrazzi Arda Kutsal tarafından yazılan bir blog iken şuanda ciddi bir girişime dönüştü.

 

Girişimciler

 

Aşağıda Yemek Sepeti’nin başarı hikayesinden çıkardığım bazı mühim dersleri yazdım. Eğer blogunuzu ciddiye alıyor ve ileride bir girişime dönüşmesini hayal ediyorsanız bu tavsiyeler altın değerinde.

 

 

Herşey Hayal Etmekle Başlar Ama Yetmez

 

Her büyük girşimin hayal ederek başladığı doğrudur fakat projelendirilmeyen bir girişim hayali hiç bir şey ifade etmez. İlk adım blogunuzun varmasını istediğiniz yeri ve şekli hayal etmektir. Ardından bu hayal fikre dönüştürülür. Hayalinizdeki blog projesinin fizibilitesini yaptıp, artılarını/eksilerini karşılaştırdıktan sonra hala bu hayali gerçekleştirmek istiyorsanız gzünüzü karartmalı ve fikrinizi eyleme geçirmelisiniz.

 

 

En Büyük Risk, Hiç Risk Almamaktır

 

Blog projenizi gerçekleştirmek için hayattı bazı riskler almanız gerekecektir. Bunların başında maddi riskler gelir. Risk almadan başarıya uaşmanız imkansızdır. Ancak risk alırken akıllıca düşünmelisiniz. Olumsuz bir durumda uğrayacağınız zararın altından kalkamayacaksınız, o riski almak pek mantıklı değil.

 

 

İlk Siz Yapın

 

Projenizin daha önce yapılmamış olması veya çok az kişi tarafından yapılmış olması mühimdir. İnternet girişimlerini incelediğinizde türünün ilk örneklerinin taklitlerinden çok ilerde olduğunu göreceksiniz. Yine Yemek Sepeti’nden örnek vereyim. 2000 yılında ilk kurulan yemek siparişi sitesiydi. Yemek Sepeti’nden sonra 30 civarında benzer site kurulmasına rağmen Yemek Sepeti’nin pazar payı %99.

 

 

Ekibinizi İyi Kurun

 

Her gün güncellenen bir blogu bile tek kişi idare edemezken blogunuzu bir girişime dönüştürmek istiyorsanız sağlam ve güvenilir bir ekibe ihtiyacınız var. Ekip arkadaşlrınızı seçerken dkkatli davranın, onların projeyi sahiplenmesi için gerekli hissiyatı yaratın.

 

 

Yetinmeyin, Büyük Düşünün

 

Denklem çok basit; büyük başarılar elde etmek istiyorsanız büyük hedefler koymalısınız. Heefleriniz büyük olmakla birlikte gerçekçi olsun. Amacınız vardığınız noktayı korumak olmasın. Her vakit çıtayı aşmaya çalışın.

 

 

Bildiğiniz İşi Yapın

 

Nevzat Aydın üzerinde çalıştığı diğer projeleri anlatırken dikkatimi çeken bir şey oldu. Bahsettiği projelerin hepsi yemek ve internet üzerinediydi. Yani bildiği, denediği, öğrendiği sektörden çok uzaklaşmıyor. Siz de yıllardır moda blogu yazdıktan sonra gezi bloguyla ilgili bir projeye girişmek istiyorsanız aman dikkat!

 

 

Blogunu bir adım öteye taşıyarak girişime dönüştürmek isteyen arkadaşların yapmaları gereken  ilk şey kendilerine güvenmeleri. Çevrenizde olumsuz tepki gösteren veya olumsuz yorum yapan çok kişi olabilir. Bu çok normal. Eğer projenize inaıyorsanız tereddüt etmeyin ve harekete geçin. Başarmak için gerekli olan güç içinizde. Sadece kendine güvenmek ve çok çalışmak!

Paylaş
,

Melisa

    Google ile yorum yap!
    Facebook ile yorum yap!

0 yorum:

Yorum Gönder

Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?

Blogger tarafından desteklenmektedir.