Hijyen Mitleri : Kişisel Bakım ve Banyo Kuralları #1

Hijyen Mitleri : Kişisel Bakım ve Banyo Kuralları

Hijyen konusunda elinden çamaşır suyu düşmeyen gün teyzelerinden olmamıza gerek yok, zaten böyle olmak bir nevi takıntılı hastalık halidir, ama doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmek hem kişisel bakımınızda hem banyo hijyen kurallarında size çok önemli artılar sağlar. 


Unutmayın, küçük değişiklikler büyük farklar yaratır. 


Bu kaide hayatımızın her evresinde geçerlidir. Peki hijyen mitlerin ne kadarını tahmin edebiliyorsunuz? Günlük hayatınızda doğru bildiğiniz uygulamalar ya yanlışsa? İşte sizler için derlediğim, Hijyen Mitleri : Kişisel Bakım ve Banyo Kuralları. Eğer merak ediyorsanız, bu yazımın devamını okuyup faydalanarak bakım ve hijyen konusunda daha bilinçlenebilirsiniz.



hijyen-mitleri-kisisel-bakim-banyo-kurallari
Hijyen Mitleri Kişisel Bakım ve Banyo Kuralları

Kişisel hijyen ve bakım önemlidir. Çünkü temizlik, verdiği dünyalara değişilmez arınma hissinin yanı sıra kendimizi güvende de hissetmemizi sağlar. Ama biliyorsunuz, duştan çıktığınız anda kirlenmeye mecbursunuzdur. Çünkü ne kadar takıntıya bağlarsanız bağlayın, insan bedeni çabuk kirlenir ve varlığını görseydik hepimizin irrite olacağı miktar kadar sayısız mikroorganizma günümüzü paylaşıyor. Hijyen önemlidir, dikkat etmeliyiz. Takıntı halinde savaşarak değil sadece biraz bilinçlenerek yola devam etmeliyiz. Aksi halde dış bedenimiz temiz ama ruhumuz takıntısal girdapın içinde boğulmuş halde kalır. Bu yazı dizimle sizlere kısa kısa hijyen mitlerinden, doğru sandığımız yanlışların neler olduğundan ve kişisel bakım adına yapsak iyi olur dediğim kıstaslara değineceğim.





Sevgilimin / Eşimin (Banyo veya Yüz) Havlusunu Kullanıyorum, Ama O Benim Eşim, Ne Zararı Olabilir ki?

Hayır tatlım, bu çok zararlı. Sevgili / koca her neyse, birlikte olduğumuz insanı şu kısa dünyada canımızdan çok seviyor olabiliriz. Ama zaruri olmadıkça, aynı havluyu kullanmak bir sevgi gösterisi değildir. "Bir yastıkta kocayın" lafı güzel ama bir havluda tüneyin lafı kulağa o kadar hijyenik gelmiyor. Ortak havlu kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü havlulara, bizim gözle göremediğimiz canlılar çok daha kolay geçer ve bu da başlı başına hijyen kurallarını yıkar. Unutmayın; herkesin mikrobu kendinedir. Ev ahalisi de olsak, birbirimizi çok seviyor da olsak, kişisel hijyen eşyalarımızı başkalarından ayırmalıyız. Bu tıpkı tek bir diş fırçasını ortak kullanmaya benzer. (Yapmadığınızı ümit ediyorum, höğğh)



Diş Fırçam Banyoda Açıkta Duruyor, Klozet de Uzakta, Bunun Bir Sakınca Teşkil Ettiğini Düşünmüyorum?

Yanılıyorsun tatlım, çok sakıncalı. İster klozet, lavaboya çok yakın mesafede olsun isterse banyonun en uzak ucunda olsun, oradaki gözle göremediğimiz canlılar sandığınızdan daha hareketlidir ve zıplama yeteneği gösterirler. Bu yüzden diş fırçalarımızı asla ve asla, klasik bir Türk örf adeti olan boş bardak veya kupada açıkta kalacak şekilde bırakmıyoruz. Peki diş fırçalarımızı nasıl muhafaza edebiliriz? Bu işin 3 kuralı var :


A Kuralı : Diş fırçamızı kapalı bir dolap veya çekmecede saklıyoruz. Mesela ben, kendi evimdeki üst banyo dolabında diş fırçamı saklıyorum.

B Kuralı : Diş fırçanıza bir koruyucu kap alın veya yanında koruyucu kap da içeren diş fırçaları satılmakta, onları tercih edin.

C Kuralı : Diş fırçanızı 8 yıldan 8 yıla değiştirmeyin, daha sık değiştirmeye gayret edin. Uzmanlar 4-6 ay içerisinde yenisini almayı öneriyor. Bu bir fuzuli masraf değildir, diş fırçanızı yılda 2 defa değiştirmek sizi iflas ettirip mal varlığınızı yok ederek fakirleştirmez.



Yüzümü Pamuk Havlu veya Kağıt Havluyla Kuruluyorum Ama Havlu Banyoda Öylece Duruyor, Zararı Ne Olabilir ki?

Yüzünüzü pamuk veya kağıt havluyla kuruluyorsanız, (ki hepimiz böyle yapıyoruz zaten), o pamuk veya kağıt havlunun yine bir üstteki diş fırçası kaidesi gibi banyonuzda açıkta muhafaza etmeyin. Yani size ait ufak bir bakım dolabı edinmeniz çok iyi olur. O dolabın içerisine, yüz havlunuzu koyar iseniz, sizin açınızdan çok daha hijyenik bir adımı atmış olursunuz. İster tek kullanımlık kağıt havluları kullanın, ister pamuklu havluları, önemli olan kapalı bir dolap içerisinde muhafaza etmeye özen göstermektir. Eğer pamuklu havlu kullanıyorsanız, sık sık yıkayarak temiz halde olmasına özen gösterin.



Havlular ile İç Çamaşırlarımı Aynı Anda Çamaşır Makinesine Atıyorum, Sonuçta Çamaşır Makinesinde Yıkanıyor, Hijyeniktir Elbette?

İç çamaşırlarımızı diğer çamaşırlarımızdan; özellikle de havlu, yastık kılıfı, mutfak bezleri gibi daha hijyenik olması gereken çamaşırlardan ayırmamız gerekiyor. Bunu bir temizlik uzmanı söylemişti, benim de o günden beri aklımdadır, "aynı cins çamaşırları aynı anda atın, çünkü kirli iç çamaşırlarının yıkanma suyu mutfak bezinizle karışmamalı" İşte bu kaide gerçekten hijyen için önemli ve daha hijyenik olması gereken çamaşırlarımız için bu ipucunu atlamamalıyız.



Yastık Kılıflarımı Değiştirmeye Üşeniyorum, Yıldan Yıla Değiştirsem de Bir Zararını Görmüyorum?

Görmediğini sanıyor olmayasın? Yastık kılıfları, geceleri direkt olarak bizimle haşır neşir olan bezlerdir ve bu yüzden hijyenlerine dikkat etmeliyiz. Neden peki? Çünkü uykuda; ölü hücrelerimiz, dokularımız, biz fark etmeden dökülür ve eğer uzun süreli değişim yapmıyorsak doku artıklarımızla dolu yastık kılıfı ile geceleri geçirmiş oluruz. Yastık kılıfları da cildimize saatler boyu değdiği için hijyeni son derece önemlidir. Cildinizde sık sık çıkan minik sivilceler, belki de suçu attığınız fondöteninin hatası değildir? Yastık kılıfları görünmeyen suç ortaklarıdır. Hijyen ve bakım kurallarında yastık kılıflarının da önemli bir role sahip olduğunu aklınızdan çıkarmayın derim. Bu yüzden sık sık değiştirmeye özen gösterin.




Hijyen Mitleri : Kişisel Bakım ve Banyo Kuralları yazı dizim, bu şekildeki hali ile ilerleyen günlerde blog sayfamda varlığını sürdürmeye devam edecek. Eğer hijyeninize ve bakımınıza önem veriyorsanız, bu verdiğim ipuçlarını takip etmeye devam etmenizi öneririm.





Paylaş
, , , , , , , , , , , , ,

Melisa Yıldız

Beni takip ederek tüm makyaj sırları ve güzellik yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Konu altına yorum yaparak diğer arkadaşlarımızla birlikte bize katılıp makyaj önerilerinde bulunabilirsiniz.
    Google ile yorum yap!
    Facebook ile yorum yap!

0 yorum:

Yorum Gönder

Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?

Blogger tarafından desteklenmektedir.