Geçen gün soya soslu tavuk yaptım fakat bilgisayarım bozulunca tarifin postunu yazmak bu güne kaldı.Soya sosu aradıgımı bir kaç hesabımda yazmıştım fakat bulamamıştım.Resmen soya sosu kıtlıgı çekti yaşadıgım yer.Her zaman görebileceğim marketlerde bile yoktu ya da gözlerimde bir problem vardı.Sonunda soya sosunu alabildim ve hemen tavukla ilgili bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm.Pişip de yedigim zaman açıkcası pekte bir değişiklik hissedemedim fakat yumuşacık pişmesi ve daha lezzetli gelmesi dilimden kaçmadı.Tabir-i caizse lokum gibi pişmişti tavuk.Aile üyeleri de sevdigine göre bunu hemen blogumda paylaşmalıydım.Umarım sizlerde tarifi deneyince memnun kalırsınız. ^_^
Tarif;
Malzemeler;
3 yemek Kaşığı Soya Sosu
1 Çay kaşığı karbonat ( Yoksa yarım çay bardağı maden suyu*soda*)
1 yemek kaşığı Sirke
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1/4 Çay Bardağı sıvı yağ
Garnitür için;
6 orta boy patates
3 sarımsak dişi
3 tane orta boy yeşil biber
1 tane kırmızı biber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapımı;
Bir kapta soya sosu,sirke,karbonat,kekik,pul biber güzelce karıştırılır bir fırça yardımıyla bagetlerin her tarafına güzelce sürülür.
1 saat buzdolabında dinlenmeye alınır.
Dipnot1: Karbonat neden gereklidir?
Tavuga az miktarda karbonat ve ya soda sürüldügünde tavuk yumuşak olur ve güzel pişer.Çok fazla konulmaması gerekir yoksa sabun gibi köpürür ondan miktarı çok az tutulmalıdır.Koymasanızda olur ama bence koyun.
Dipnot 2: Bagetlere kesinlikle tuz eklemeyin sebebi soya sosu çok fazla miktarda tuzludur eğer tadına bakarsanız ne kadar tuzlu oldugunu anlarsınız bu yüzden ilave tuza gerek yoktur.
Dipnot 3: Ben bagetlerin derisini yüzdüm dilerseniz derili bir şekilde de pişirebilirsiniz.
Garnitürlerin hazırlanışı;
Bir kapta 6 tane patates soyulur istedigimiz şekilde kesilir ben yuvarlak denedim biraz tavaya yapıştı fakat bence siz elma gibi dilimleyin derim.
Sarımsaklar uzunlamasına 2 ye kesilir.
Biberler uzunlamasına dilimlenir.
Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz gezdirilerek garnitüre yedirilir.
1 saat bagetler dinlendikten sonra bir tavaya sıvı yağ dökülür tava güzelce yağlanması sağlanır üzerine tavuklar dizilir onun üzerine garnitürümüz yerleştirilir ve başta kızarmaya başlayana (yağ kızarıp ses çıkarmaya başlayınca) kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte (20-25 dakikada pişti benim) tavugun kızarma -pişme süresine göre pişirilir.
Dipnot: Derileri kalırsa baget kırmızımsı bir renk alır.Baget derilerini soyarsanız renk almaz beyaz kalır bunu bir çatal yardımıyla tadarak ve ya batırarak pişip pişmedigini anlarsınız.
Dipnot 2: Fırında denerseniz bütün malzemeleri aynı aşamalarda yapıp fırın poşetine koyarak deneyebilirsiniz hemen hemen yine aynı dakikalarda pişecektir. 100 derece uygun gibi geldi bana ama pişme ve derecesini kendi fırınınıza göre ayarlamalısınız.
Ben derilerini soydugum için beyaz kaldı. |
Afiyet olsun ^_^
0 yorum:
Yorum Gönder
Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?