Jimnasitik / Egzersizden Önce Neler Yenmeli ?
Mutluluğu hayat boyunca arayan insanlar, şu hayatta bir türlü mutluluğa eremedim diyen canlılar, acaba biraz olsun bedeninize zaman ayırıp spor yapmayı denediniz mi ?
Spor öncesi neler yemek gerekir ?
Sağlıklı olmak ve formda kalmak isteyenlerin düzenli olarak yapılması önerilen belirli bir spor rutininin veya evde kendimizin uyguladığı ufak jimnastik ve egzersizlerin öncesinde nasıl gıdalar almalı, neler yenmeli biliyor musunuz? Bazı gıdalar spor öncesi sizi resmen hantallaştırır. Onun yerine hem size enerji sağlayacak hem de bedeninizi hafif tutacak doğru yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmek ister misiniz? Eğer bu sorum sizi meraklandırıyorsa, öyleyse okumaya devam etmelisiniz.
Ya sağlığımızı korumak adına kaslarımızın daha sıkı olması için uğraşırız ya da var olan o sevmediğimiz ve atmak istediğimiz yağlar için savaşırız ama şeklimiz ne olursa olsun her yaşta, her bedende, hatta ruhumuzun en dip olduğu dönemde de dahil biraz hareketlenmek, egzersiz yapmak hem bizi dış dünyadan biraz olsun uzaklaştırıp rahatlatır, hem de vücudumuz için yaptıklarımız bizim iyi hanemize yazılır. Kendimizi daha dinç ve tazelenmiş hissedebileceğimiz gibi aynı zamanda sporun aktivite ettiği hormonları da yabana atmamak gerekir. Mutluluğu hayat boyunca arayan insanlar, hayatlarına sporun gücünü kattıklarında aradıkları o mutluluğa nasıl büyük bir hızla yakınlaşıyor, keşfetmeleri gerek.
Spor her yaşta, her bedende kazanılması gerekli (isteğe bağlı demiyorum, bizzat gerekli) bir iyi alışkanlıktır. Eğer bu alışkanlığı henüz hayatınızın düzeninde yer vermediyseniz, önerim en kısa zamanda kendinize güzel bir egzersiz programı çıkartmanız. İlla bunun için servet dökmenize, spor koçlarına dünyanın parasını vermeye gerek yok. Dışarı çıkın ve yürüyüş yapın, koşun. Hepsi bu! Sonrasında belirli bir aşamaya gelince zaten daha düzenli şekilde spor yapmak için farklı yollar da kendinize göre belirleyeceksiniz.
Peki bu kadar sporu yapıyoruz, fitness için zaman ayırıyoruz. Egzersiz veya spor öncesinde neler yemeliyiz? İşte spor öncesi yenilmesi güzel olan yiyecekler :
Sağlıklı aburcuburlar kategorisine giren; fındık, fıstık, müsli gibi yiyeceklerin tatlı karışımı olan yulaflı barlar spor öncesi en güzel hafif enerji sağlayan gıdalar. Son zamanlarda ben inanılmaz şekilde Wasa 'lara taktım. Benim bildiğim bir de Tadımca var. Ama illa bu markaları almanıza gerek yok, siz farklı markalar da keşfedebilirsiniz. Ayrıca, hiç üşenmeyip kendi tatlı barınızı kendiniz de yapabilirsiniz. Biraz yulaf, biraz bal ve fındık, fıstık tarzı sevdiğiniz kuruyemişleri karıştırıp, biraz ufalayıp ardından bir seraya serip ruloyarak buzluğa kaldırabilir, böylece kendi sağlıklı aburcuburunuzu kolayca yapabilirsiniz. İşte bu kadar! İçinize daha sine sine tüketeceğinziden eminim.
Tatlı bar aburcuburunu bulamam yapamam da diyorsanız, o halde ona denk olan daha kolay hazırlayabileceğiniz bir önerim daha var. Kurutulmuş tatlı bir meyve seçin. Örneğin kuru erik, kuru incir, kuru kayısı gibi. Benim tercihim her zaman incirden yanadır. 2 incirin içerisine keyfinize göre bir kuruyemiş koyun. Fındık da olabilir, ceviz de, badem de. Benim burada tercihim ise cevizden yana. Yani kuru incir arasına konulmuş cevizler gibi atıştırmalıklar spor öncesi hem lezzetli, hem faydalı hem enerji verici tercih olacaktır.
Spor / egzersiz öncesi bir diğer mucize yiyecek ise, muz. Spor öncesi sadece 1 adet yiyeceğiniz muz hem sizi oldukça tok tutacak, hem egzotik tatlı yanı keyfinizi arttıracak; bununla da kalmıyor, endorfin deposu olduğu için sporla birlikte mutluluk hormonunu daha kuvvetli hissetmenizie neden olacak. Magnezyum ve potasyum yönünden zenginliği ile de vücudunuza iyilik.
Ve su! Bir ara inanılmaz şekilde moda bir laf dolaşıyordu : "Spor öncesi su içilmez" diye. Hatta bu öyle katı bir kural halinde söyleniyordu ki, içerseniz yağlarınız erimez ve ne olursa olsun içmeyin, yoksa yaptığınız spor boşuna gider şeklinde kulaktan kulağa dolaşıyordu. Bu nereden çıktığı belli olmayan asılsız iddiaya zerre inanmadığım gibi böyle bir şeyi hiçbir zaman uygulamadım da. Su, vücudumuz için en önemli olmazsa olmazdır. Aynı zamanda da kalorisizdir. Nasıl olur da böyle safsatalar ortalıkta cirit atar ve insanlar da uygular, aklım almıyor. Spor sonrası ve öncesi elektrolit kaybımızı önlemek için su içmemiz son derece önemlidir ve bu yüzden gün içerisinde su içmeyi asla eksik etmemeliyiz. Hatta bu konuyu geçen sene gittiğim spor merkezindeki spor koçuna sorduğumda : "Mideyi rahatsız edecek kadar suyla doldurulmadığı sürece hiçbir zararı olamaz" demişti. Elbette ki haklı. Hatırlatma; bu tarz konularda, "onu için bunu içmeyin" şeklindeki yargıların çok kolay şekilde şehir efsanesine dönüşebileceğini, muallakta kaldığımız konuların en güvenilir adresinin her zaman için doktorlar olduğunu unutmayalım. Apartman komşum, bir İç Hastalıkları Uzmanı ve ben ne zaman diyetle & sağlıklı beslenmeyle ilgili kararsız kaldığım zaman olsa ona danışıyorum. Ve görüyorum ki, İç Hastalıkları Uzmanı olan bir doktor, bir diyetisyenden çok daha bilgili ve didaktik. Diyetisyenlerin, tıbbi açıdan yetersiz bilgilerle yönlendirdiklerini zaman zaman düşünmüyor değilim. Tabii bu benim şahsi fikrim.
0 yorum:
Yorum Gönder
Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?