Makyaj Blogu Yazmanın İpuçları : Alexa Nedir? Blogunuzun Sıralamasına Nasıl Bakılır?

Makyaj Blog Yazmanın İpuçları : Alexa Nedir ?
Blogumun Türkiye Sıralamasına Nasıl Bakabilirim ?

makyaj-blogu-yazmanin-ipuclari-alexa-siralamasi-nedir-nasil-bakilir
Makyaj blogu yazmanın ipuçları Alexa sıralaması


Blog yazmak bu zamana kadar aldığım en doğru kararlardan birisi. Yazmayı hem seviyorum hem de yazdıklarımın takip edildiğini görünce dünyanın en mutlu insanı oluyorum. Ki zaten blog yazmanın yegane motivasyonu da çok kişiye ulaşmak ve giderek büyümektir. Hatta büyüyerek bir marka olmak. Güçlü bir medya gücü olmaksızın tüm bağımsızlığınızla bir blog yazmak, blogunuzu ilerletmek, kemik takipçi elde etmek ve her ayrıntısıyla emek vererek hazırladığınız blog sayfanızın internette site sıralamarında güçlü bir yer edindiğini görmek, hem zor hem de çok mutluluk verici bir serüven. Peki internette blogunuz kaçıncı sırada? Blog sıralamanızı biliyor musunuz? Alexa 'dan blog sıralamasına nasıl bakılır ve bu ne anlama gelir? Gerçek bir ölçüt mü Alexa? Saygınlığı ne kadar? Blogunuzu önemsiyorsanız bu konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak bu yazımda, blog sayfanızın web dünyası içinde nerede olduğunu ve bunun ne kadar önemli olduğunu öğrenebilirsiniz.



Blog sayfanızın hem global internet bazında hem de Türkiye'de (zaman zaman fikir ayrılıkları yaşansa da) bilinen en güzel sayım mercisi Alexa 'dır. Fikir ayrılıklarından kastım, web dünyasıyla yakından ilgili bilirkişiler, Alexa 'nın doğru sonuç göstermediğini söylemekte.


Bu zamana kadar sahip olduğum tüm bilgilerimin üstüne, teknolojiyle yakından ilgili arkadaşımla da fikir alışverişi yaparak ondan doğru bilgiler edindim. Alexa sorunsalı hakkında daha ayrıntılıca bilgilerim oluştuğu için blogumda da bu yazıyı hazırlayarak bilgi vermek istedim.





Alexa Nedir ?

Alexa, internet sayfalarının popülerliğine ve gezinme oranına göre siteleri listeleyen güvenilir bir kaynaktır. Kendi sitesinden ücretsiz olarak indirilen Alexa Toolbar ile kimin hangi sitede ne kadar dolandığını kayıt ediyor. Kimi insanlar, bunun tam ve doğru bir kaynak olmadığı görüşünde olsa da, önemli olan şu ki Alexa hâlâ en bilinen ölçüm sitelerinden birisi. Bu da demek oluyor ki Alexa verileri hiç de yabana atılır cinsten değil. Tam sonuç vermediğini söyleyenlerin ortak düşüncesi şu; "Alexa, sitemi daha değersiz gösteriyor, oysa ki sitem bazı verisel istatistiklerle daha yüksek sıralamada olması gerekirdi ve benden daha çöp sitelerde daha önde" Bu aslında kısmen kabul gören bir gerçek. Çünkü konuları "kopyala yapıştır" yapan veya içerisinde patik örneğinden, film izlemeye, satranç oynamaya kadar her şeyi bir siteye sağlam alt yapı olmadan tıkıştıran siteler de bugün Alexa değerleri yüksek olabiliyor. Çöp siteler de bu yarışa katık edilse ve kriterleri belirleyen unsurlar şüpheli bulunsa da, aslında sonuç 3 aşağı 5 yukarı doğruyu gösteriyor demektir.


Alexa Sıralamamı Nasıl Bulurum ?

Alexa, ters işleyen bir sistem. Yani blogunuzun değerini gösteren rakamların büyümesi değil, küçülmesi makbul. Çünkü siteleri 1'den başlayarak milyonlara varana kadar sıralıyor. Yani burada esas olan ne kadar ufak rakamlar görürseniz o kadar iyisiniz demektir.

Alexa Sıralamanızı Bulmak İçin :

Alexa sitesine (buradan) giriyoruz.

"Enter a Site" yazılı yere blogumuzun ismini yazıyoruz.

makyaj-blogu-yazmanin-ipuclari-alexa-siralamasi-nedir-nasil-bakilir
Makyaj blogu yazmanın ipuçları Alexa sıralaması

Yalnız burada çok önemli bir değişiklik oldu. Eğer benim gibi blogger alt tabanlı bir blog yazıyorsanız, bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda Google, ani bir şekilde bloglarımızın alan adlarını değiştirdiğini fark etmişsinizdir. Bu zamana kadar blogumuzun uzantısı .blogspot.com şeklindeydi ama ülkelerin giriş ayrımlarına bölündü artık. Bu yüzden bizler artık sitelerimizi aratırken .blogspot.com değil de uzantısı TR olacak şekilde .blogspot.com.tr şeklinde aratmalıyız. Çünkü normal "com" olanı artık bizim ülkemiz için doğru bir istatistik verisi sağlamıyor.


Ama siz bir alan adı (domain) satın almış ve onu kullandığınız için siteniz blogspot uzantılı değil de kendi alan adınızı taşıyorsa, bu durumdan hiç etkilenmezsiniz ve sitenizin normal adresini direkt olarak yazabilirsiniz.


Örnek olsun diye ben Google TR sayfasını yazdım :

makyaj-blogu-yazmanin-ipuclari-alexa-siralamasi-nedir-nasil-bakilir
Makyaj blogu yazmanın ipuçları Alexa sıralaması

Blog sayfanızı Alexa 'ya yazdığınızda önünüze bir ekran beliriyor. Bu ekranda blogunuzun değerini görebilirsiniz. Sol tarafta yazılı olan rakamlar, blog sayfanızın sıralamasını gösteren değerlerdir.

"Global Rank" dediği, sitenin global değeri. Yani tüm dünya üzerinde var olan sitelerdeki sıralaması.

"Rank in Turkey" dediği, bizim ülkemizdeki sıralaması. Yani Türkiye 'deki hayat bulan sitelerdeki değerimiz.

Bu rakamlar küçüldükçe, blog sayfanızın hiti daha da artıyor, daha da tıklanıyor demektir.



Blog Sayfamın Alexa Değerini Nasıl Küçültebilirim?

Blog sayfanızın Alexa değerini küçültmek için, zibilyon makale okumanıza gerek yok. Hepsi de o makalelerin okunması için atılmış yem. En ama en güzel metot; olabildiğince özgün, olabildiğince kendi yazılarınızla blogunuzun kaliteli içerik ihtiva etmesine önem verin, gerisi hava civadan öte değil. Uzun soluklu iyi bir sıralamada kalmak hatta yerinde saymadan daha ilerlemek, özgün yazıların bol olduğu iyi içerik sunan blog yazmakla olur.



Alexa Değeri Ne İşe Yarar ?

Alexa değeri aslında bir işe yaramak üzerine kurulu değil. En azından şu ana kadar kesin bir işe yararlılığı olmadı. Yani Alexa 'da 1. olmanızla size madalya verilmiyor. Ama Alexa sıralamasına bakmaktaki mantık, zaten kendi sıralamanız üç aşağı beş yukarı bilmek, acaba blog sayfam diğer sitelere kıyasla nasıl bir yere sahip, ne kadar popüler, dünya sıralamasında da gücü var mı? gibi sorularınıza ışık olabilir.

Bugün Alexa Türkiye sıralamasında en ünlü 10 site :

1- Google Türkiye
2- Facebook
3- Google Global
4- Youtube
5- Hürriyet
6- Milliyet
7- Sahibinden
8- Live Microsoft
9- Twitter
10- Yandex

Zaten siz de bu sitelerin en az 2' sine her gün tıklıyorsunuzdur. İşte olay o.


Her şey Alexa mı ?

Hayır, her şey Alexa değil. Alexa sadece sitenizin (doğruluğu emin olunamayan) rakamsal bir istatistiği. Fakat sunduğu veriler doğru olsa bile, blog yazmak "günlük şu kadar tıklanmışım" da değildir. Çünkü eğer bizler, yani amatör kişisel ve bağımsız bloggerlar bu işi liste başı olmak uğruna yapsaydık, daha yolun en başında diğer siteler gibi profesyonel başlardık. Ama açıkçası, bana hiçbir kadın sitesi, takip ettiğim güzellik bloglarının verdiği tadı ve keyfi veremiyor <3


Profesyonel hava, bana samimi gelmiyor. Kadın dergilerinin yeri ayrı, amatör bloglarının yeri ayrı. Editörlerce öve öve bitirilemeyen bir makyaj ürününü almıyorum artık, ama takip ettiğim ve güvendiğim bloglarda aynı makyaj ürünü yazıldığında o zaman etkilenip alıyorum. Bence hepimiz birer dergi gücündeyiz. Türkiye 'de güzellik ve makyaj bloglarının niteliği inanılmaz hızla yükseldiğini, hem bir blog yazarı hem de iyi bir blog okuru olarak gözlemliyorum.



Ve Alexa değeri için önemli olan da; sadece 1 gün, 1 hafta veya 1 ay yüksek bir rakama ulaşmak değil, en az 7-8 ay boyunca daimi yükseklikte kalmak. Yani bir kere nirvanaya ulaşmaktan ziyade yerinde saymayarak ilerlemeye ve ilerlerken de sahip olduğu popülerliği korumak daha önemlidir. En popüler halinde bile hâlâ özgün olmak ve bununla beraber kemik okuyucu izleyicisini de bırakmadan gelişmek, daha başarılı bir blog yazarı olmamızın en doğru yolu olduğunu düşünüyorum. Alexa, blogunuza benzer sitelerdeki yerinizi göstermek için bir fikir vermesi adına kullanılabilir, ama en doğru istatistik verileri Google Analytics sayfası ile olur görüşündeyim.





Bir önceki Makyaj Blogu Yazmanın İpuçları yazı dizimde, Blog Fotoğrafları - Resimleri Nasıl Aydınlatılır? mevzusuna değindim. Çoğu Türk blogunda eksik gördüğüm o püf noktasına bakınmak, blogunuza daha özenli görseller hazırlamak için yazdığım konudan faydalanabilirsiniz.

Paylaş
, , , , , , , ,

Melisa Yıldız

Beni takip ederek tüm makyaj sırları ve güzellik yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Konu altına yorum yaparak diğer arkadaşlarımızla birlikte bize katılıp makyaj önerilerinde bulunabilirsiniz.
    Google ile yorum yap!
    Facebook ile yorum yap!

0 yorum:

Yorum Gönder

Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?

Blogger tarafından desteklenmektedir.