Bu yıl aşure ögrenmemin zamanı geldigini düşündüm ve ben yapmak istedim.Sağ olsun annemde tamam dedi.Bir kaç gün önce bir heyecan bütün malzemeleri aldım ve bismillah deyip bu gün mutfaga geçtim ilk denemem oldugu halde ailem,akrabalarım ve komşular çok beğendiler.Hazır herkes beğenmişken yaptıgım aşureyi sizlerle paylaşmak istedim.^_^
Malzemeler;
- 500 gram aşurelik buğday (yarma)
- 1,5 su bardağı kuru fasulye
- 1,5 su bardağı nohut
- 250 gram kuru kayısı
- 250 gram incir
- 500 gram sarı kuru üzüm
- 100 gram yer fıstığı içi
- 1 portakal
- 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 4 ekşi elma (ben yeşil elmadan yaptım pazarda afganistan elması deniliyor sanırım)
- 1,5 kilo toz şeker
Üzeri için;
- 150 gram fındık içi
- 200 gram ceviz içi
- Nar taneleri
- İsteğe göre toz Tarçın
Yapımı;
1 gün Önce Yapılacaklar;
- Fasulye ve nohutu ayrı iki kapta ılık su ile ısla .
- Buğdayı sıcak su ile yıka 4-5 kez ( sakızlaşır o sakızlaşma çıkana kadar)
- Buğdayı bir taşım kaynat.
Aşure Yapılacağı Gün;
- Nohut ve Fasulyeyi haşla.
- Aşure yapılacak büyük bir tencereye ağzına kadar su koy kaynat.
- Önce Buğdayı bir 5 dakika kadar sonra Nohut ve Fasulyeyi tencereye koy.
- 1 saate kadar yakın bu üç malzemeyi pişir.
Ocağı Yarım Ayara alındıktan sonra yapılacaklar;
- Sonra içine küp küp dogranmış Kayısı,Üzüm koy.Yarım saat daha kaynat.
- Soyduğumuz ve küp küp doğradıgımız Elmaları,küp küp doğranmış İncir,Hindistan cevizini ekle.
- Yarım saat daha kaynat.(Elmalar pişene kadar.)
- Her şey tamamlanınca 3 sefer suyunu çektir ve ekle.(2 seferinde suyu çektir 3. seferde çektikten sonra su koyma)
- 3. seferde su koyduktan sonra toz şekeri ekle.
- Bütün malzemeler piştikten sonra ocagı kapat.
*Dip not: Çok sık aralıklarla karıştırmak lazım yoksa dibine sarar.Üzeri için;
- Piştikten sonra kaselere koyup fındık(kırılmış) ceviz (kırılmış) nar ve isteğe göre tarçın ile süsleyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?