7 Soruda Makyaj Fırçalarının Temizliği



makyaj-fircalarinin-temizligi
Makyaj Fircalarinin Temizligi

Makyaj Fırçalarının Temizliği

Makyaj trendlerini takip eden, güzellik ürünlerine meraklı biriyseniz yeni ürünler denemenin sizin için ayrı bir hobi olduğuna eminim. (bkz : kendimden biliyorum) Makyaj ürünlerinin fazlalılığı yer yer farklı sorunlar da yol açabiliyor. Makyaj ekipmanlarının temizliği ise atlanmaması gereken önemli bir kural. Bu konu başlığımda sizlere; "Makyaj Fırçalarını Yıkamak Neden Önemli ? - Makyaj Fırçası Temizliğinde Zeytinyağı Kullanılmalı mı ? -  Silikon Makyaj Temizleme Aparatları Nerede Bulunur ? - Makyaj Fırçası Temizliğinde Neler Kullanılmalı ? - Makyaj Fırçalarını Ne Kadar Zamanda Bir Yıkamalıyız ? - Makyaj Aksesuarlarından Sadece Makyaj Fırçalarını mı Yıkamalıyız ? - Makyaj Çantası Temizliği Nasıl Olmalı ? - Makyaj Koleksiyonumuzu Neden Elden Geçirmeliyiz ?" örnekleriyle soru-cevap şeklinde bir yazı hazırladım. Eğer bu sorular ilginizi çekiyorsa, okumaya devam etmenizi öneririm.



Makyaj Fırçalarını Yıkamak Neden Önemli ?

Makyaj fırçaları özellikle likit makyaj ürünleri kullandıktan sonra (örneğin fondötenler, bb kremler, sıvı allıklar vs) uzun süre neme maruz kalarak beklediği için bakterilere açık hale geliyor. Kirli bir fırçayı tekrar yeni bir makyajda kullanmak :

* Cilde zarar verir. Ciltte pütür pütür minik sivilcelerin oluşumuna ön ayak olur.

* Makyaj fırçalarında kalan artıklar, yeni makyaj ürünlerinin kullanımı sırasında zorluk yaşatır. Makyaj ürünlerinin içeriğinden dolayı fırçalar üzerinde belirli bir yağ oluşur, fırça üzerine toplanan bu yağı göz ardı ederek fırçayı günler boyu yıkamadan başka bir makyaj ürünüyle kullandığımızda, makyaj fırçası üzerindeki kalıntıdan dolayı yeterli ürün alamaz. Hatta toz ürün alıyorsak onu daha topak topak hale getirebilir. Krem veya likit ürünler kullanıyorsanız onların yapısını hafiften bozabilir. Bu yüzden makyaj fırçalarını hem cildimizin sağlığı için hem de kullanacağımız makyaj ürünlerinden daha verim almak için yıkamalı ve yıkadıktan sonra kuruduğuna emin olarak yeniden kullanımını sağlamalıyız.


Makyaj Fırçası Temizliğinde Zeytinyağı Kullanılmalı mı ?

Bu fikir makyaj fırçalarının temizliğinde gerek yabancı olsun gerek Türk olsun çoğu güzellik blogunda en sık paylaşılan temizlik önerisi. Makyaj fırçalarının temizliğini yağ ile yapma fikri kulağa bile garip geliyor doğrusu. Bulaşık deterjanı + zeytinyağı ile makyaj fırçalarının temizlenmesinin ne derecede doğru olduğunu öğrenmek üzere işin uzmanı olarak gördüğüm bir makyaj artistine danıştığımda, böyle bir uygulamayı güzelim fırçalara yapmanın akıl işi olmadığını söyleyerek onaylamamıştı. Zaten yağı arıtmak normalde bile zorken böyle bir zorlama uygulama yapmak pek akıl karı değil. Temizlik adına yapılması bana mantıksız geliyor. Sonuçta o yağı arındırmak için daha fazla kimyasal kullanmak zorundayız. Ben yapılmasından yana değilim. Eğer makyaj fırçalarınızı temizlemede böyle bir alışkanlığınız var ise bu alışkanlığınızı rafa kaldırmanızı öneririm.


Silikon Makyaj Temizleme Aparatlarını Nereden Bulabilirim ?

İlk kez Sigma markasında fırça temizleme eldiveni gündeme geldi. Şimdi ise çok daha minik boyu ile Çin piyasasında ünlü olan bir aparat var ki ismi tam olarak "Makeup Brush Cleaning Egg". Ebay veya Aliexpress sitelerinde 1 dolar civarı gibi süper ucuz fiyatta bulabilirsiniz. Üstelik ücretsiz kargoyla evinize kadar geliyor. Bunun yanı sıra, yüz temizliğinde kullanılmak üzere uygun fiyatıyla satılan silikon yüz temizleme pedleri kozmetik marketlerde bulunuyor. Bu tarz pedler de yüz yerine makyaj fırçalarının temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.


makyaj-firca-temizligi-blog
makyaj firca temizligi


Makyaj Fırçası Temizliğinde Neler Kullanılmalı ?

Bunun için özel formüle edilen ürünler var. Birçok makyaj markası, fırça temizleme spreylerini piyasaya sürmekte. İçlerinde en çok sevdiğim, hızlı bir temizleme sunduğu ve temizle-kullan özelliğini verdiği için Mac Fırça Temizleyici - Mac Brush Cleanser. Bunun yanı sıra 1 gün bekleme sürecine girişeceksem, bebek şampuanlarını kullanıyorum. Arada da makyaj fırçalarını (özellikle kılları sert olanları) yıkadıktan sonra bir saç kremiyle yumuşatıyorum ve ardından iyice duruluyorum. Durulama kısmı, ister şampuan olsun ister krem, her aşamada en önemli kısım. Elde yıkadığımız fırçaları, deterjan veya şampuan tarzı temizleyici ürünlerden tamamen arınması için su ile bol bol durulamalıyız. Bebek şampuanları favorim. Bazıları "bakterilere karşı korunaklı olsun" diye antibakteriyel sıvı sabun da kullanıyor. O tarz sabunların içerisinde bolca yer alan triclosan maddesinden dolayı öyle sabunlardan uzak durulmasını uzmanlar altını çizerek öneriyor. Hem de ciddi ciddi öneriyor. Bu öneriyi dikkate alın derim.


Makyaj Aksesuarlarından Sadece Makyaj Fırçalarını mı Yıkamalıyız ?

Hayır, sadece makyaj fırçaları olarak kısıtlamak yanlış olur çünkü makyaj süngerleri, pudra ponponları gibi farkı makyaj aksesuarları da temizlenmesi gerekenler arasında. Hatta göz ve dudak kalemlerini sivriltmek için kullandığımız kalemtıraşların da hijyenini sağlamalıyız.


Makyaj Fırçalarını Ne Kadar Zamanda Bir Yıkamalıyız ?

Profesyonel bir kullanım ise her kullanımdan sonra mutlaka yıkanmalı. İyi bir makyaj uzmanı en temel adım olarak bu hijyen kuralına dikkat ediyor. Profesyonel kullanım dahilinde değilse örneğin benim gibi sadece makyajı kendinize yapıyorsanız, haftada 1 mutlaka makyaj fırçalarınızı yıklamalısınız. Hatta en ideal yıkama sıklığı önerisi, haftada 2 olması yönünde. Ben biraz titiz olduğumdan dolayı haftada bir değil, her kullanımdan sonra makyaj fırçalarımı ve süngerimi yıkıyorum. Miskinliğim hayatımın her saniyesine bölünmüyor neyse ki. 


Makyaj Çantası Temizliği Nasıl Olmalı ?

Makyaj çantalarımızı da temizlemeyi ihmal etmemeliyiz. Makyaj çantasının malzemesine bağlı olarak temizleme şekilleri değişebilir ama ben genelde sıcak su ve bulaşık deterjanı ile elde temizliyorum. Eğer pullu payetli bir makyaj çantası ise azami önem göstererek temizliğini yapıyorum çünkü payetler ne yazık ki hop hüp diye düşebiliyor.


* Bonus Soru : Makyaj Koleksiyonunuzu Neden Elden Geçirmeliyiz ?

Makyaj ve hijyen konusunda konuşuyorsak, fazlalıklardan kurtulmayı da atlamamalıyız. Gerek makyaj ürünlerinin gerekse cilt bakım ürünlerinin hepsinin bir son kullanma tarihi var. Raf ömrü olan bir ürün, tarihi geçmemiş olsa bile bozulma sorunu yaşatabilir. Çünkü önemli olan kullanıma başlama sürenizdir. Kapağı açıldıktan sonra ne kadar süre kullanım sunduğu da, ürünlerin arkasındaki küçük bir görsel ile belirtiliyor.  Örneğin şu şekilde :

makyaj-kullanim-suresi


Eğer makyaja düşkün biriyseniz ve gerekli gereksiz alışverişler yaparak makyaj koleksiyonunuzu ister istemez çoğaltıysanız, ürünlerinizi elden geçirerek düzenlemenizi tavsiye ederim. Sonuçta bir yıl içerisinde 36 allığı, 72 ruju, 59 fondöteni, 61 bronzerı bitiremeyeceksiniz. Yüzümüzde kullandığımız makyaj ürünleri çok kısıtlı bir alanda kullanım sunduğu için eğer boca edercesine kullanmayacaksanız, onlarca ürünü bitiremeyeceğiniz gerçeğini es geçmemelisiniz. "Ben koleksiyon büyütüyorum ve amacım sadece hobi" diyorsanız hobiniz elbette kimseyi ilgilendirmemekle birlikte bakterilerin cirit attığı, kullanma sürelerini çoktan bittiği artık ürünlerle dışı hoş içi boş bir koleksiyon yapmak yerine, alışveriş aşkınızı kontrol altına alıp gereksiz yere alınan ve sizin renginiz olmayan makyaj ürünlerini, sizden daha çok severek kullanacağını bildiğiniz birilerine kullanması için vererek düşünceli bir adım atabilirsiniz. Böylece alışveriş çılgınlığının ilginç bir projesi olan "Project Pan" gibi makyaj oyunlarıyla kendinize zorlama yapmadan daha tasarruflu yol alabileceğinizi görebilirsiniz.


Paylaş
, , , , , , , , ,

Melisa Yıldız

Beni takip ederek tüm makyaj sırları ve güzellik yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Konu altına yorum yaparak diğer arkadaşlarımızla birlikte bize katılıp makyaj önerilerinde bulunabilirsiniz.
    Google ile yorum yap!
    Facebook ile yorum yap!

0 yorum:

Yorum Gönder

Bir düşüncen varsa eğer söyle bana ?

Blogger tarafından desteklenmektedir.